• 63
  • 378
  • 40
  • 97
756 SHARES

«Святкування під прикриттям»: як у Києві відзначили День працівників суду

05.04.2024 12:24 Конфликты

«Святкування під прикриттям»: як у Києві відзначили День працівників суду

Світанок. Люди заштовхуються в громадський транспорт і поспішають на роботу. На вулиці зимно і ще доволі темно. Від ранкової кави йде пара. Журналісти нашого сайту паркуються під будівлею Печерського суду і спостерігають, як до приміщення починають з’їжджатися працівники.

Жінки — у хутрі, з яскравими помадами. Чоловіки — з великими букетами та пакетами в руках. Судді та їх помічники у цей день мають вагому причину виглядати гарно: сьогодні вони відзначають своє професійне свято — День працівників суду.

Журналісти нашого сайту вирішили перевірити, чи відбувалися якісь святкування у київських судах. Спойлер — так.

Як вдалося зафіксувати журналістам, у будівлю Печерського районного суду протягом всього дня заносили пакети, торти та букети. Керівництво не змогло надати однозначну відповідь, чи святкували судді — заступниця керівника апарату суду Анастасія Ковалевська каже, що ні, а от спікерка Марія Пилаєва запевняє, що було проведено «нараду з врученням сертифікатів та поїданням торта».

ПЕРЕДІСТОРІЯ

За кілька днів до дня працівників суду майнові декларації посадовців стали відкритими — майже два роки до них не було доступу. наше видання, яке багато років поспіль стежить за доброчесністю суддів, одразу взялося перевіряти статки та покупки посадовців, наділених великою відповідальність та ще більшими зарплатами.

Печерський суд — один з найбільш скандальних українських судів, бо знаходиться у центрі столиці та ухвалює рішення щодо долі всієї держави. То й судді тут непрості.

Щоправда, вони не поспішають декларувати набуте за останні два роки — закон дає їм на це кілька місяців.

Але у офіційних реєстрах нашому сайту вдалося знайти майно, яке судді та їхні родичі придбали вже під час повномасштабного вторгнення.

ЩО ПРИДБАЛИ СУДДІ ПЕЧЕРСЬКОГО СУДУ ПІД ЧАС ПОВНОМАСШТАБНОЇ ВІЙНИ?

У цій будівлі працює суддя Олег Білоцерківець — заступник голови Печерського суду — у листопаді 2022 року він придбав квартиру у житловому комплексі комфорт-класу. Наразі така квартира може коштувати близько 60 тисяч доларів.

Крім цього, посадовець став власником новенької автівки — Toyota C-HR 2022 року, вартість якої зараз стартує від 36 (в мінімальній комплектації) та може сягати 41 тисячу доларів.

Цей суддя відомий тим, що у 2019 році закрив справу щодо свого колеги з Києво-Святошинського райсуду, який вчинив п’яне ДТП та намагався втекти у кареті швидкої допомоги. Білоцерківець закрив цю справу за строками давності.

За часів Януковича суддя закрив кримінальну справу проти ексміністра Миколи Рудьковського, що стосувалася зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах.

Журналісти нашого сайту намагалися поспілкуватися з Олегом Білоцерківцем, але чоловік поклав слухавку.

ПОДАРУНКИ ДЛЯ ДРУЖИНИ СУДДІ ВОВКА

Непевне, один з найвідоміших Печерських суддів — Сергій Вовк.

Його у день святкування Дня працівників суду нашому сайту піймати не вдалося, а от наступного робочого дня суддя перекинувся з журналістами парою слів дорогою на судове засідання.

У 2022 році дружина Сергія Вовка стала власницею Volkswagen multivan t6. Наразі таке авто може коштувати близько 90 тисяч доларів.

Журналісти запитали у судді Вовка, для чого його дружина придбала таке дороге авто. «Дружині подарували. Це сімейні справи», — відповів Сергій Вовк на запитання про те, хто саме подарував машину його дружині.

Саме суддя Вовк скасував підозру, оголошену його колезі, голові скандального Окружного адмінсуду Києва Павлу Вовку. Свого часу Сергій Вовк засудив політика Юрія Луценка до чотирьох років тюрми — тоді це виглядало як політична помста.

А ще у послужному списку судді Вовка скасування арешту на 415 об’єктів нерухомості, які належали фірмам олігарха Ігоря Коломойського.

У грудні 2019 року Сергій Вовк ухвалив рішення заарештувати трьох підозрюваних у вбивстві журналіста Павла Шеремета. На думку журналістів нашого сайту, які тривалий час вели власне розслідування вбивства Шеремета, доказів проти цих людей було недостатньо.

ДІТИ НЕ ЗАЛИШИЛИСЬ ОСТОРОНЬ

У ще однієї судді Галини Матійчук є син Олесь. Наприкінці березня 20230-го він став власником нерухомості у житловому комплексі бізнес-класу на півночі Києва. Лише квартира у майже 95 квадратів могла обійтися чоловіку у 7,5 мільйонів гривень. Крім квартири, він придбав також гараж та нежитлове приміщення.

Нещодавно суддя Галина Матійчук засекретила повний текст ухвали, якою взяла під варту проросійського політика Олександра Дубінського.

Раніше вона відмовила Державному бюро розслідувань у відстороненні Тетяни Думенко з посади директорки Державного експертного центру МОЗ.

У приміщенні суду журналістам не вдалося поспілкуватися з Матійчук, тож наше видання надіслало їй запит. У відповіді на запит суддя повідомила наступне: «Щодо статків моїх та моєї сім’ї Ви можете почерпнути інформацію з моїх декларацій, які були подані мною раніше та будуть подані в установлений Законом строк».

Придбане майно Матійчук ще не зареєструвала, а у попередній декларації — за 2021 рік — жінка не вказала сина Олеся як члена сім’ї.

Судді мають досить великі зарплати — часом по кілька сотень тисяч гривень. І можуть собі дозволити такі покупки. Але чи доречно це саме зараз?

«Придбання настільки коштовних речей під час повномасштабної війни — це максимально аморальна річ. Коли вся країна збирає по п’ять гривень на дрони, на шоломи, бронежилети, хтось дозволяє собі такі розкішні придбання. Суспільство повинне і точно має право ставити ці запитання і стосовно доцільності, і стосовно законності походження майна», — коментує Михайло Жернаков, голова правління фундації DEJURE.

ЩО ПРО СВЯТКУВАННЯ КАЖУТЬ ПРАЦІВНИКИ СУДУ?

Деяким суддям є що святкувати — за роки війни вони стали власниками квартир і машин. Та, здається, говорити їм про це соромно — і про майно, і про святкування Дня працівників суду.

Журналісти зателефонували в апарат суду, щоб дізнатися, чи відбувалися якісь святкування і чи була якесь розпорядження щодо цього.

«Ні. Печерський суд не святкував. У мене вказівка не розголошувати інформацію», — відповіла, ймовірно, заступниця керівника апарату суду Анастасія Ковалевська і поклала слухавку.

Журналісти зафільмували, як протягом всього робочого дня — з 8 ранку і до 10 вечора у приміщення суду несли торти, букети і десятки подарункових пакетів. Але працівниці суду, схоже, дали розпорядження казати неправду.

Тоді ми запитали одну з суддів, чому служителі Феміди не хочуть відверто казати про святкування.

Суддя-спікерка Печерського суду Марія Пилаєва також сказала, що святкувань не було: «У нас жодного святкування не було. Але, безумовно, у нас нарада була в апараті з керівництвом суду і суддями, які були вільні, тому що це була обідня перерва. На нараді керівництво вітає колектив суду, висловлює подяку за його роботу»

Скрини з відео біля Печерського суду
Скрини з відео біля Печерського суду
Скрини з відео біля Печерського суду

Лише кілька досліджених журналістами нашого сайту суддів Печерського суду та їхніх родичів під час повномасштабної війни нажили майна на близько 440 тисяч доларів. Значно більше можна буде побачити у деклараціях суддів, які вони мають подати до березня 2024 року.

Next
Олег Бахматюк: миллиардер из яйца. ЧАСТЬ 1

Related