• 63
  • 378
  • 40
  • 97
756 SHARES

Кулеба: Саджати Росію за стіл перемовин безглуздо, її не можна змусити діяти чесно

02.05.2024 21:06 Конфликты

Дмитро Кулеба

Автор фото, Getty Images

Очільник МЗС України Дмитро Кулеба в інтерв’ю Foreign Policy заявив, що 61 млрд доларів допомоги від США, на узгодження якої пішли місяці, "безперечно підняли бойовий дух українських солдатів і народу", але допомога відстає від графіка.

За словами міністра, між оголошенням про постачання та моментом, коли озброєння прибуде до країни, є "часовий проміжок", у який "можуть статися погані речі, як-от просування російських військ".

Зараз, як каже Кулеба, українські солдати "голодують" через брак артилерійських снарядів, а їхні позиції знищуються.

"Отже, в умовах війни важлива не лише кількість і якість того, що надається, але й терміни".

Читайте також:

Як пакет військової допомоги США дозволить Україні сповільнити наступ Росії

Російські дрони наводять ракети в далекий тил ЗСУ. Як з цим боротися?

Кулеба зауважив, що союзники Києва "відстають від графіка" військового виробництва для бойових потреб Києва.

"Деякі з них докладають великих зусиль. Але, коли я бачу, чого досягла Росія у відновленні виробництва оборонно-промислової бази і чого досяг увесь Захід, то ми повинні глянути правді в очі і визнати, що Росія ефективніша у своїх військових зусиллях", — підкреслив міністр.

Кулеба вважає, що це порушує "фундаментальне питання" про те, чи західні держави можуть бути досить ефективними не лише в умовах російсько-української війни, а й "в інших війнах і кризах того ж масштабу".

Підписуйтеся на нас у соцмережах

"Російська балістика — справжнє лихо цієї війни"

Очільник українського МЗС підкреслив, що Києву насамперед потрібні артилерійські снаряди, а також системи ППО та ракети до них, щоб зупинити російські ракети, які "буквально падають на голови українців і на нашу енергетичну інфраструктуру".

"Половина нашої енергетичної системи пошкоджена, а ми все ще маємо керувати країною, вести військові дії та заручитися підтримкою всього світу, – підкреслив міністр. — Але ми тримаємося, тому що багато чому навчилися. Ми стійкі, ми знаємо, що поставлено на карту".

На його думку, якби інша країна постраждала від такого масштабу енергетичних руйнувань, то вона мала б набагато гірший вигляд, ніж Україна.

У березні-квітні Росія завдала декілька потужних ракетних ударів по об’єктах енергогенерації в Україні. Деякі з них були зруйновані вщент

Автор фото, Getty Images

Кулеба закликав союзників розробляти стратегії, шукаючи проблеми на своєму боці, а не на боці України, оскільки покласти всю відповідальність на плечі України — "означає свідомо відмовитися від відповідальності".

"Кожна російська ракета, яка влучає в український енергетичний об’єкт, позбавляє українців електроенергії. Якщо вона вбиває мирних жителів, то через те, що хтось не поставив систему ППО чи перехоплювач, щоб допомогти Україні уникнути цього", — резюмував він.

Переговори з РФ і повоєнний устрій

Очільник українського МЗС також закликав Захід будувати "амбітніші плани" щодо повоєнного устрою світу.

За його словами, ідеї, що існують в західних умах, про те, що повністю розривати відносини з Росією, "палити мости" не можна — хибні, оскільки домовитися з президентом Путіним не вийде.

Кулеба зазначив, що російський оборонний комплекс збільшує потужності не лише для війни з Україною.

"Вважайте Росію за Путіна ворогом, і не менше", — підкреслив Кулеба.

"Коли ви розробляєте свою стратегію, шукайте проблеми зі свого боку, а не з боку України. Запитайте себе, що ми робимо неправильно, оскільки ми не можемо допомогти нашому союзнику перемогти".

Якою буде війна та російський наступ влітку 2024-го

Відповідаючи на запитання про мирну конференцію у Швейцарії, брати участь у якій Росія відмовилася, Кулеба зазначив, що уявлення про те, що врегулювати конфлікт мають обидві сторони, походить з підручників, тоді як Україна покладається на свій досвід з 2014 року.

"Між 2014 і 2022 роками ми провели майже 200 раундів переговорів з Росією у різних форматах, але нічого не працювало, і все закінчилося повномасштабним вторгненням. Тому безглуздо саджати Росію за стіл переговорів, якщо її не можна змусити діяти чесно".

"Глобальний саміт миру" по формулі Зеленського у Швейцарії. Чого від нього чекати, а чого точно ні

Єдиний спосіб змусити Росію брати участь у переговорах — це, по-перше, успіх на полі бою, а по-друге, коаліція союзників, які розділяють загалом принципи та підходи, вважає Кулеба.

У цьому полягає мета саміту у Швейцарії — об’єднати країни, які мають спільну позицію і підхід. А після цього вже можна буде запрошувати Росію на переговори, оскільки зрештою домовлятися справді мають обидві сторони-учасниці конфлікту, резюмував очільник українського МЗС.

Next
Олег Бахматюк: миллиардер из яйца. ЧАСТЬ 1