• 63
  • 378
  • 40
  • 97
756 SHARES

В ЗСУ мобілізують колишніх офіцерів з дисциплінарним стягненням. Як відновити свої права?

02.05.2024 13:01 Общество

В Україні фіксують випадки, коли до лав ЗСУ мобілізують колишніх військовослужбовців, котрі мають дисциплінарне стягнення. Його не скасовують, тому вояки не можуть отримати додаткові привілеї на лінії фронту, хоча беруть участь у бойових завданнях. Про це редакції 368.media розповів колишній офіцер НГУ Дмитро Марковчанин, який наразі бере участь в опорі російській збройній агресії.

Чоловік проходить службу на посаді 13-го окремого десантно-штурмового батальйону ЗСУ. Його на початку війни мобілізували вже з дисциплінарним стягненням. Воно було накладене командувачем Національної гвардії у 2016 році з позбавлення військового звання в дисциплінарному порядку за порушення військової дисципліни. Його досі не скасували.

Я чотири роки виконую бойове завдання з листопаду 2021 року на сході України, до 2016 був підполковником Нацгвардії. Був позбавлений військового звання в дисциплінарному порядку через особистий конфлікт з тодішнім начальником факультету НГУ полковником Пожидаєвим А.О., який на той час був тісно повязаний з командувачем НГУ генералом Аллеровим Ю.В. який звільнив мене за проханням Пожидаєва в найкоротші терміни. Відповідно поверхнево провівши службове розслідування де не встановлено фактичної вини. Кримінальне провадження яке було відкрите закрилося і встановило що я непричетний до звинувачень які мені закидали в службовому розслідуванні на основі якого мене звільнили. Марковчанин

Військовослужбовець позбавлений права бути заохоченим чи нагородженим за зразкове виконання службово-бойових завдань. Марковчанин звертався до тимчасової слідчої комісії ВР з питань розслідування можливих фактів порушення законодавства України у Міноборони, ЗСУ та інше щодо дискримінації колишніх офіцерів. Голова комісії Анна Скороход відповіла, що законопроєктом No 9616 від 16.08.2023 року «Про внесення змін до Дисциплінарного статуту ЗСУ щодо розширення переліку заохочень та

дисциплінарних стягнень для військовослужбовців під час дії воєнного стану» передбачено

заохочення для військовослужбовців у вигляді поновлення у військовому званні для осіб сержантського (старшинського) та офіцерського складу. Однак реакції досі немає.

Next
Игорь Гиленко: неуловимый Джо из банка «Надра». ЧАСТЬ 2